Abus sexuel

Pages: 12 (2752 mots) Publié le: 14 juin 2010
UNIVERSITATEA ”BABES BOLYAI”
FACULTATEA SE SOCIOLOGIE SI ASISTENTA SOCIALA
MASTER: POLITICI SI SERVICII SOCIALE

ABUZUL SEXUAL IN FAMILIE INDREPTAT ASUPRA COPIILORCLUJ NAPOCA
IUNIE 2010
Un fenomen care a luat amploare in societatea noastra eate violenta impotriva copiilor. Acestlucru a devenit o problema sociala, o problema grava a societatii romanesti, iar studiile si cercetarile realizate in acest domeniu prezinta dimensiunea acestui fenomen, care creste de la an la an, statisticile aratand in anul 2000 un procent de 75%, crescand simtitor, numai un an mai tarziu inregistrand un procent de 84% (conform unui studiu realizat de Salvati Copii si Banca Mondiala in anul 2001).Violenta este un fenomen cu raspandire larga in viata cotidiana a societatii noastre, care ne ameninta direct sau indirect siguranta de fiecare zi in mod dureros. Cel mai dureros lucru este ca se intampla din ce in ce mai des in familie, parintii avand a atitudine problematica in ceea ce-I priveste pe copii si educarea acestora.
Pedeapsa fizica reprezinta o forma de violentaindreptata asupra copiilor aplicata de adulti, respective de parinti, in scopul “educarii copiilor”, cu gandirea ca si cei mai exemplari copii trebuie corectati print-o actiune fizica cateodata, pentru o indreptare sigura. Astfel functia principala a familiei , cresterea copiilor, este distorsionata cu largi si dramatice consecinte in viitor. Perturbarea acestei functii se petrece in general ca o starede boala cronica ce se acutizeaza in momentele evenimentelor de violenta. (Neamtu p. 690)
Notiunea de abuz contra copilului defineste generic toate actele de agresiune sau violenta comise impotriva minorilor, referindu-se de fapt la orice conduita a adultului, care are un impact negativ asupra conditiei de bunastare fizica, psihica si sociala , ce caracterizeaza toti copii aflati lavarsta minoratului. Putem deosebi mai multe forme de manifestare: fizica, sexuala, verbala, psihologica, financiara, prin reprezentari vizuale, ele focalizandu-se la nivelul relatiilor interindividuale, al familiei, al institutiilor si la scara societala (Roth p.59).
Una din formele violentei, cea care dupa parerea mea prezinta caracteristicile fiecarui abuz prin consecintele loreste abuzul sexual.
Violenta domestica este nu caracterizata numai prin agresivitatea manifestata intre barbat si femeie, respective intre sot si sotie, poate fi realizata si la un alt nivel si indreptata asupra copilul, dupa cum spuneam mai sus sub diverse forme. Fiecare forma are importanta si gravitatea ei, insa violenta sexuala ia amploare in ultimul timp si este din ce in ce mai discutataca si fenomen de agresivitate si violenta familiala. Statisticile ne arata acest lucru, insa mai grav este ca dincolo de ceea ce cunostem noi, cazurile cunoscute prin plangeri formale la politie si prin cele relatate de mass-media exista mult mai multe, exista multi mai multi parinti care isi abuzeaza copilul in aceasta maniera, lucru care mi se pare cu adevarat trist intr-o astfel de societate,in care ne mandrim ca exista educatie, legislatie, moralitate si politici sociale care impiedica astfel de actiuni rusinoase si pana la urma bolnave. (http://violentanasteviolenta.blogspot.com/feeds/posts/default)
Evolutia acestui fenomen si mai ales recunoasterea lui oficiala de catre societate a cunoscut un drum foarte lung. Istoria lui incepe odata cu secolul al XIX lea, prinscrierile unor romancieri celebri, dar care insa nu au avut o mare prindere in societate, considerandu-se aceste scrieri cu caracter de basm. Erau niste actiuni care nu puteau fi recunoscute de nimeni, nici de societate per ansamblu. Insa la inceputul secolului XX se dau semne de recunoastere oficiala, atunci cand Parlamentul francez voteaza 2 legi in acest sens. Intr-una se denuntau parintii...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Vous pouvez également trouver ces documents utiles

  • Les abus sexuel
  • Abus sexuel
  • Abus sexuel
  • Abus sexuel et santé mentale
  • Répression des violences et abus sexuels
  • Identifier Abus Sexuel
  • Abus sexuels : comment s'en sortir ?
  • Abus

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !