Andreea

Disponible uniquement sur Etudier
  • Pages : 3 (731 mots )
  • Téléchargement(s) : 0
  • Publié le : 8 octobre 2010
Lire le document complet
Aperçu du document
REPTILE

Reptilele -sunt o clasă de vertebrate ovipare, poichiloterme, cu corpul acoperit de o piele groasă, solzoasă, fără picioare sau cu picioare scurte, dispuse lateral, şi cu inimatricamerală. Doar câteva duc un mod de viaţă acvatic sau semiacvatic. Se cunosc aproximativ 7000 de specii de reptile.
Caractere generale
-sunt mai bine adaptate la viaţa terestră decât amfibienii
-au pielesolzoasă sau acoperită cu plăci osoase dublate de plăci cornoase
-sunt animale târâtoare
-respiraţia este pulmonară
-înmulţirea se face prin ouă care se clocesc singure la soare; fecundaţia esteinternă
-temperatura corpului este variabilă după temperatura mediului înconjurător (poichilotermie)
Morfologie externă
Corpul reptilelor poate fi alungit (şopârlă, şarpe, crocodil) sau rotundă(broască ţestoasă). Pielea lor solzoasă micşorează evaporarea apei din corp şi le dă posibilitatea să trăiască în zone aride. Ochii sunt destul de dezvoltaţi. Ei au un cristalin foarte elastic, ce lepermite să vadă la distanţe mari.
Morfologie internă
-Schelet
Coloana vertebrală are 10 vertebre (şopârla) sau mai multe. Cutia craniană este unită cu prima vertebră. Din această cauză mobilitateacapului este mare.La şerpi, coastele nu sunt unite între ele prin intermediul sternului, putând să înghită hrana mai bine.
-Musculatura: Reptilele au o musculatură dezvoltată, în special amembrelor.
-Sistemul digestiv
Sistemul digestiv este împărţit în mai multe părţi: cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, intestin subţire, intestin gros. Cavitatea bucală este bine delimitată.
-Mandibula se articulează de craniu prin intermediul osului pătrat. Acest mod de articulare permite deschiderea extrem de largă a cavităţii bucale. Spre deosebire de peşti şi amfibieni, dinţii prezintă orelativă specializare. Intestinul gros se deschide în cloacă.
-Sistemul respirator
Reptilele sunt primele vertebrate, a căror respiraţie este exclusiv pulmonară. Plămânii sunt alungiţi.Inspirarea...