Fin de partie titre

Disponible uniquement sur Etudier
  • Pages : 9 (2032 mots )
  • Téléchargement(s) : 0
  • Publié le : 6 avril 2011
Lire le document complet
Aperçu du document
Timpul, Nr. 11 / noiembrie 2005

Kafka si Blecher: corvoada marturisirii

 Doris Mironescu

Apropierea numelui lui Kafka de cel al lui Blecher a devenit un loc comun al exegezei operei celui din urma de cum au început scrierile marelui praghez sa circule în traducere (prima versiune româneasca a Procesului este cea a lui Gellu Naum, din 1965). Ov. S. Crohmalniceanu, Nicolae Balota, SergiuPavel Dan, Nicolae Manolescu si multi altii au cautat, prin aceasta alaturare, sa releve similaritatile existente între cele doua opere, fie în zona conceptiei ontologice a autorilor, fie la nivelul scriiturii. Astfel, „arta descriptiei minutioase a banalului“, mergînd pîna la crearea unei „transparente derutante“ (Ov. S. Crohmalniceanu), „fantasticul absurd“ (S. Pavel Dan) sau „ochiul imaginar,suprarealist, oniric sau mitic“ (N. Manolescu) i-ar apropia pe cei doi, ramînînd ca identitatea fiecaruia sa produca diferenta specifica. Romanul modern fiind, însa, unul „poetic“ (dupa afirmatiile mai tuturor investigatorilor sai, de la Thibaudet la Irina Mavrodin), ilustrînd, adica, temele crizei printr-un limbaj estetic al crizei, ne întrebam daca nu cumva concordanta dintre cele doua opere nu sedatoreaza unei coincidente în aceeasi vîrsta a romanului modern. Cît de asemanatoare sînt, totusi, scrierile celor doi mari scriitori evrei? Nu ne aventuram, aici, în consideratii de natura etnopsihologica, nu pentru ca acestea ar fi conotate rasist, ci pentru ca „imponderabilele“ descoperite prin inductie impresionista nu ne tenteaza. Ceea ce, dupa parerea noastra, necesita investigatie sîntcîteva chestiuni legate de semnificatia scrisului pentru fiecare dintre cei doi romancieri, semnificatia confruntarii dintre individ si lumea kafkiana sau blecheriana, precum si diferentele de arta narativa existente între scrierile celor doi.
„Salvarea“ prin literatura

Pentru Kafka, literatura este o modalitate de salvare individuala, sau, mai bine zis, singura speranta la o astfel de salvare.Remarcabila este insistenta caracterizare, în Jurnal, a literaturii drept marturie personala. „Orice cuvînt scris este un document personal“, noteaza Kafka, adaugînd: „orice opera reala de arta este un document [...], o dovada“. Aceste afirmatii subliniaza valoarea pe care scriitorul praghez o atribuie scrisului literar, aceea de a exprima o drama veritabila, garantata prin acuitatea, simtita pepropria piele, a suferintei. Dupa Radu Enescu (Franz Kafka), „întreaga lui opera nu este, într-un sens, decît tentativa de a-si exprima drama, de a o ridica la dignitatea artistica a universalitatii, în cele mai multe cazuri autorul identificîndu-se cu personajele sale principale“.

Evident, nu trebuie înteles de aici ca scrierile kafkiene au doar o semnificatie subiectiva, traducînd pur si simplucomplexe si frustrari personale, codificînd în varii chipuri întîmplari sau situatii din viata privata a autorului. Suferinta artistului este una cu caracter de universalitate, deoarece reia o povara a existentei ce depaseste ca greutate chiar si injustitia sociala. Dar acesta nu e un lucru de lauda pentru autorul Castelului: „Poetul este întotdeauna mult mai mic si mai slab decît elementelesociale medii. De aceea el simte greutatea existentei pamîntesti mult mai intens, mai puternic decît alti oameni. Cîntecul lui este pentru el personal un strigat. Arta este pentru artist suferinta, de care se elibereaza pentru o noua suferinta“. Scrisul înseamna, pentru Kafka, prilej de bucurii masochiste, suportate cu convingerea unui bine superior, printr-un mecanism paradoxal de gîndire pe care nurareori îl vom întîlni în opera marelui scriitor evreu. „Descrierea anxietatii vindeca de anxietate“, afirma Nicolae Balota (Lupta cu absurdul), sugerînd o ciclicitate vicioasa a creatiei. Cert este ca, pentru Franz Kafka, problema artei se pune cu o acuitate extraordinara, de ea depinzînd întreaga întreprindere literara a acestuia, o întreprindere care, prin gravitatea implicatiilor sale,...