La vie politique

Disponible uniquement sur Etudier
  • Pages : 23 (5580 mots )
  • Téléchargement(s) : 0
  • Publié le : 6 décembre 2010
Lire le document complet
Aperçu du document
Cap.II 1) Monarhia in perioda interbelica.
2) Regii Romaniei - prerogative (1918- 1940)
3) Domniile lor, rolul asupra dezvoltarii societatii Monarhia a avut in Romania un rol traditional. Ea a imbracat forma constitutionala, prerogativele sale fiind stabilite prin Constitutia din 1923. Seful statului era regele, dar spre deosebire de ceea ce se prevedea in 1866 prerogativele regelui slabesccrescand rolul parlamentului. Regele continua sa fie in perioada interbelica arbitrul vietii politice romanesti, el, impreuna cu guvernul reprezentand puterea executiva de stat. Regele pierde dreptul de veto apsolut. Dat fiind aportul monarhiei, în special al regelui Ferdinand în Realizarea Unirii de la 1 decembrie, prestigiul Romaniei creste si se intareste, în perioada imediata unirii. Carealizator al unirii, Ferdinand, impreuna cu regina Maria se incoroneaza în 15 octombrie 1922 la Alba-Iulia, ca regi ai Romaniei Mari. Monarhia romana trece insa în deceniul al treilea printr-o criza datorata faptului ca principele mosteniror Carol, datorita vietii sale particulare renunta în 1925 la drepturile sale de urmas la tron. În 1926, la 4 ianuarie, parlamentul voteaza legile prin care Carol esteinlaturat de la succesiune. Este desemnat ca succesor, fiul sau Mihai, care, minor fiindca necesitat constituirea unei regente care sa conduca pâna la majoratul lui Mihai. Regenta si-a intrat în atributiuni în anul 1927, când, regele Ferdinand moare. În 8 iunie 1930, principele Carol revine în tara si, cu acordul Guvernului taranist devine rege al României, prin încalcarea legii din 1926. Carol alII-lea (1930-40) si-a manifestat dorinta de a instaura un regim personal, de autoritate, toate actiunile, masurile sale din acesta perioada, în urma instaurarii dictaturii personale erau subordonate acestui scop.
1)REGII ROMANIEI. DOMNIILE LOR (1918-1940)
a)Ferdinand I “Intregitorul” (1914-1927)
La moartea Regelui Carol I, tronul a fost mostenit de catre Ferdinand, fiul fratelui mai mare aldefunctului Rege. Ferdinand, dupa cum ne spune Nicolae Iorga in "Istoria Romanilor", "era pentru cei mai multi un necunoscut si un netinut in seama, pentru cativa o taina, aproape pentru nimeni o certitudine". Timiditatea sa innascuta nu lasa sa se intrevada prea usor faptul ca era un om de o vasta cultura, pasionat botanist si vorbitor curent de mai multe limbi straine, intre care greaca veche siebraica. Insa in numai 13 ani de domnie, dintr-un "necunoscut", Ferdinand avea sa devina un mare Rege, supranumit fie "Intregitorul", fie "Lealul" pentru felul in care si-a dedicat viata tarii sale. Ferdinand s-a nascut la Sigmaringen, in anul 1865, fiind al doilea fiu al Principelui Leopold de Hohenzollern, fratele mai mare al Regelui Carol, si al Principesei Antoaneta, infanta Portugaliei. El avenit pentru prima oara in Romania la numai 19 ani, in 1884, dupa care s-a reintors in Germania pentru a-si continua studiile liceale si universitare. In 1889, dupa terminarea Universitatii din Lipsca si a Scolii Superioare de Stiinte Politice si Economice din Tubingen, Principele s-a stabilit la Bucuresti pentru a-si putea indeplini atributiile de mostenitor al tronului Romaniei. Dupa o idila cupoeta Elena Vacarescu, domnisoara de onoare a Reginei Elisabeta,relatie intrerupta prin interventia Consiliului de Ministrii, care a reamintit Principelui ca nici un membru al Familiei Regale nu se poate casatori decat cu Pricncipese de origine straina. Pentru a-si stinge amarul si pentru a respecta Constitutia, Ferdinand se casatoreste cu printesa Maria nascuta in Marea Britanie fiind primul copilnascut al ducelui Alfred de Edinburg (fiul reginei Victoria) si al ducesei Maria (fiica tarului Alexandru al II al Rusiei). Casatoria a avut loc pe data de 10 ianuarie 1893. Impreuna au avut sase copii, cel mai mare, botezat Carol, urmand sa devina Carol al-II-lea.
Frumusetea fizica cu care Ferdinand fusese din plin inzestrat, avea sa fie de foarte scurta durata. In 1897, Principele s-a...