Produse ecolofi

Disponible uniquement sur Etudier
  • Pages : 14 (3361 mots )
  • Téléchargement(s) : 0
  • Publié le : 6 avril 2011
Lire le document complet
Aperçu du document
1. Ce sunt produsele ecologice?

Nu numai în România, dar chiar şi în ţările dezvoltate, foarte multă lume încă nu ştie ce înseamnă ecologic, confundând termenul de ecologic cu vegetarian, dietetic sau naturist.

Produsele ecologice sunt acele produse obţinute în cadrul agriculturii de tip ecologic, fără utilizarea produselor chimice (fertilizanţi, amelioratori ai solului,ingrediente nocive pentru prepararea alimentelor). Întregul proces de obţinere a acestor produse este controlat de un organism de inspecţie care ne garantează că au fost respectate condiţiile de calitate impuse pentru a obţine producţii ecologice.

Gama de produse ecologice este reprezentată de legume, fructe, brânzeturi, lactate, carne, cereale, băuturi. Practic, producătorii din acest segmentîncearcă să găsească un corespondent eco pentru fiecare produs convenţional de pe piaţă. De exemplu, dacă vrem să ne ferim de nitraţii din pate, putem achiziţiona varianta bio a acestuia. Au apărut inclusiv dulceţuri, gemuri, cereale destinate special copiilor sau pentru adulţi, paste, ketchup, deserturi, toate preparate doar din ingrediente naturale, fără alte adaosuri periculoase. Nu vom găsiniciodată într-un suc bio, de exemplu, aditivi alimentari periculoşi, de tipul aspartamului, acidului ciclamic sau a coloranţilor.

Există şi produse congelate ecologice. Legume, fructe, carne de pasăre şi alte tipuri de carne, semipreparate (pizza, pâine), îngheţată pot fi găsite la raionul de produse congelate.

Mai multe studii s-au axat pe bogăţia în vitamine, minerale sioligoelemente ale fructelor, legumelor şi produselor de origine animală obţinute în regim ecologic. Bineînţeles că toate acestea depind şi de factori precum varietatea cultivată, natura solului, hrana animalelor, condiţiile climatice etc. Vitamina C este mult mai prezentă în produsele eco decât în celelalte obişnuite.

Atunci când aud cuvintele “produse alimentare ecologice” mulţi oameni se gândescla produsele pe care le vând în piaţă tăranii şi care sunt cultivate la ei în grădină. Odată cu mediatizarea problemelor legate de aditivii alimentari, de produsele modificate genetic şi ingredientele cancerigene din alimente, oamenii au început să caute produsele ecologice care nu le pun sănătatea în pericol.

Oamenii caută să cumpere acum produsele pe care le vând ţăranii în piaţădeoarece consideră că sunt mai sănătoase şi lipsite de ingrediente chimice.

Produsele vândute de ţărani sunt bune, doar că nu sunt ecologice. Desigur, dacă facem o comparaţie între produsele autohtone, şi cele de import, cu siguranţă că cele româneşti sunt mult mai sănătoase.

Unii oameni însă sunt îngrjoraţi de lipsa normelor de igienă atunci când vine vorba de produsele făcute deţărani şi consideră că şi acestea pot conţine substanţe chimice sau chiar şi bacterii de la care se pot dezvolta anumite boli.

De cele mai multe ori, atunci când oamenii sunt întrebaţi ce ar alege între produsele obişnuite sau cele ecologice, şi sunt rugaţi să-şi argumenteze alegerea, ei folosesc drept argument faptul că şi produsele ecologice prezintă anumite riscuri şi nu sunt 100%sănătoase, dar asta fiindcă unii confundă produsele ecologice cu cele vândute de ţărani în piaţă, sau pentru că nu sunt în totalitate convinşi că se pot face astfel de produse fără să existe costuri uriaşe.

Unii oameni consideră că, de fapt, aceste produse nu sunt ecologice dar sunt vândute ca atare şi argumentează această opinie spunând că este practic imposibil să faci,de exemplu, brânzăecologică fiindcă asta ar însemna ca animalul să mănânce doar fân ecologic, ceea ce presupune că acest fân nu trebuie erbicidat, nu trebuie tratat cu insecticid şi că solul pe care creşte acest fân nu trebuie îmbogăţit cu îngrăşământ.

De aceea ei nu acordă importanţă produselor ecologice, considerând că sunt la fel ca cele obişnuite dar sunt vândute la un preţ mult mai mare datorită...