Si daca

Disponible uniquement sur Etudier
  • Pages : 3 (728 mots )
  • Téléchargement(s) : 0
  • Publié le : 28 mars 2011
Lire le document complet
Aperçu du document
Poezie sincera si calda, usor nostalgica, deloc siropoasa. Un elogiu adus iubirii si naturii. Eminescu, inainte sa fi analizat fin starea prin care trece un indragostit, a trait el insusi iubirea. Deaceea limbajul poeziei este cel al unui om indragostit[pic] cu adevarat, nu al unui poet care scrie de dragul scrisului. Eminescu a intuit bine ca dragostea si natura se intrepatrund, formand aceastare euforica, intotdeauna capabila sa produca fericire. Cand simti iubirea ca pe ceva usor, simplu, natural, esti cu adevarat indragostit. Intr-o alta perspectiva, doar tu, omul, esti capabil saiubesti, aspect ce tine de natura ta umana. Din acest motiv poetul amesteca sentimentul iubirii cu sentimentul naturii. E natural sa iubesti.
“Si daca ramuri bat in geam
Si se cutremurplopii,
E ca in minte sa te am
Si-ncet sa te apropii.”
Orice miscare in natura ii trezeste poetului nostru amintirea iubitei sale. Fiecare strofa incepe cu un tablou din natura ale careielemente  rascolesc sufletul indragostitului. De fapt si aceste peisaje naturale exprima starile interioare ale poetului. Ramurile care bat in geam si plopii care se cutremura il tulbura, facandu-l sacaute alinare in amintirea ei. Poate ca si tu, atunci cand viata e mai tumultoasa sau traiesti evenimente care te tulbura, te gandesti la cineva care ti-e drag. E mai usor asa.
“Si daca stele batin lac
Adâncu-i luminându-l,
E ca durerea mea s-o-mpac
Inseninându-mi gândul.”
Stelele, cu razele lor care ofera speranta, ii lumineaza adancul sufletului indragostitului pentrua-i insenina gandul indurerat de lipsa iubirii. E ca si cand acele mici franturi de fericire apar in viata ta si te fac, pentru moment, mai senin. Chiar si atunci te mai gandesti la persoana la caretii, nu-i asa? Chiar si daca norii se duc si viata devine linistita si frumoasa, tot iti vei aduce aminte din cand in cand de persoana pe care o iubesti. E inevitabil. E perpetuu:
“E ca aminte...