Turismul

Pages: 10 (2410 mots) Publié le: 21 mai 2010
Turismul – o necesitate?

Turismul a fost unul dintre sectoarele economice cu creştere rapidă în ultimele decenii, chiar dacă au existat şi unele perioade de stagnare sau chiar de regres. A devenit chiar o necesitate într-o lume în care schimbările sunt extrem de rapide, iar oamenii doresc să se relaxeze, să vadă locuri noi, caută experienţe deosebite în locuri diverse.
Oamenii au călătoritdin cele mai vechi timpuri, la început din nevoia de a-şi procura anumite bunuri pe care nu le găseau în imediata proximitate şi pentru a cuceri noi teritorii pe care să le exploateze. Însă nu putem considera aceste călătorii ca fiind turistice în sensul definiţiilor acceptate în acest sens.
Grecia antică a fost cea care a deschis calea turismului, prin manifestările organizate care atrăgeaumase mari de oameni: Jocurile hipice din Nemea, Jocurile Isthmice din Corinth. Jocurile Olimpice, organizate o dată la 4 ani în Olympia, determinau mişcarea a numeroşi locuritori ai Greciei către acest oraş pentru a asista la evenimente, lucru demonstrat şi de faptul că, începând cu anul 775 î.e.n., au stat la baza calculării timpulului. În plus, atractive pentru marea parte a populaţiei erauserbările religioase care antrenau pelerinaje ale oamenilor la Dodona şi Delphi, unde participau la previziunile făcute de Zeus şi Apollo, prin intermediul Phytiei. Trebuie amintite călătoriile efectuate de filosofi, oameni de cultură care mergeau în oraşele greceşti pentru a propovădui locuitorilor cultura.
Un aspect important este faptul că, încă din perioada antică, data manifestărilor şi programulerau anunţate de mesageri călări pe străzile oraşelor greceşti. Modul în care călătoreau era fie cu galere cu vâsle, fie cu căruţele, în grupuri, chiar dacă nu existau drumur construite.
Cazarea era asigurată prin contractele prieteneşti reciproce încheiate între bresle, familii de aceeaşi clasă socială, utilizând un sumbolon (echivalentul paşaportului de astăzi), un obiect rupt în două, cucare oaspeţii se legitimau şi beneficiau de masă, cazare şi aveau siguranţă pe parcursul şederii în oraşul respectiv. Acest drept era moştenit din tată în fiu şi trebuia respectat cu stricteţe, întrucât neîndeplinirea acestei obligaţii atrăgea mânia zeilor. Nu existau hanuri, însă descoperiri arheologice recente au scos la lumină un vechi hotel lângă Corynth.
În Roma antică, principalele motive alecălătoriilor erau comerciale, militare, recreerea. Datorită întinderii Imperiului, administratorii, militarii, dar şi comercianţii călătoreau la distanţe mari şi, ca urmare, a fost dezvoltat un sistem de drumuri publice (cursus publicus) care legau de Roma cele mai îndepărtate colţuri ale imperiului. Existau, de asemenea, poştalioane imperiale care circulau după un orar regulat. În locurile încare se schimbau caii, călătorii puteau beneficia de cazare şi întreţinere.
Au apărut şi întreprinderi particulare care se ocupau de organizarea călătoriilor şi de propaganda acestora (strămoşii agenţiilor de voiaj de astăzi).. Cazarea putea fi la hanurile de pe marginea drumurilor sau la familii, tradiţie păstrată de la vechii greci. De fapt, instituţiei ospitalităţii i-a fost adăugată o altădimensiune: contractele erau încheiate între oraşe, toţi locuitorii oraşelor respective beneficiind de cazare şi masă pe parcursul şederii în oraşele cu care erau încheiate astfel de contracte.
Roma îşi primea oaspecţii care veneau să vadă oraşul cu 1.5 milioane de locuitori, cu mare atenţie, le oferea cazare şi aveau siguranţă pe baza unui obiect de fildeş sau bronz numit tessera hospitalis.Înplus, puteau beneficia de serviciile unor ghizi instruiţi (perigeta sau exegeta).
Un aspect important din perioada romană este existenţa băilor. În Roma erau 854 băi publice populare şi 14 băi de lux. De băile curative puteau beneficia bolnavii sau cei care doreau relaxare şi, pentru aceasta, se deplasau către locurile amenajate sau staţiuni balneare de pe teritoriul imperiului: Aarchen în...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !