Ο συνθετοσ και πολυδαιδαλοσ κοσμοσ του charles dickens-ο ζοφεροσ οικοσ

Pages: 9 (2107 mots) Publié le: 8 février 2011
Εισαγωγή
O Charles Dickens (Κάρολος Ντίκενς) είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς όχι μόνο του δεκάτου ενάτου αιώνα, αλλά και όλων των εποχών. Το πλούσιο έργο του αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον ακόμα και του σημερινού αναγνώστη, καθώς το λογοτεχνικό του ταλέντο, σε συνδυασμό με τον κοινωνικό-πολιτικό χαρακτήρα των διηγημάτων του, ασκούν ακατανίκητη γοητεία. Δίκαια τον θαύμαζε οΝτοστογέφσκυ και εύλογα ο Γκέορκ Λούκατς τον κατέτασσε μαζί με τον Μπαλζάκ, τον Σταντάλ και τον Τολστόι στους τέσσερις μεγαλύτερους συγγραφείς του ευρωπαϊκού ρεαλισμού. Ο Dickens ήταν και παραμένει εξαιρετικά σύγχρονος, πρωτότυπος και δημοφιλής.
Μια μεγαλοφυΐα
Ότι ο Dickens ήταν μια μεγαλοφυΐα και βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους κλασικούς είναι σίγουρο. Καθώς επίσης και ότι ο Dickens υπήρξε ο μεγάλοςμυθιστοριογράφος, και μάλιστα ο μόνος μυθιστοριογράφος σαιξπηρικού επιπέδου, που ήταν ο μεγάλος διασκεδαστής/ψυχαγωγός, πιθανότατα ο μεγαλύτερος διασκεδαστής στην ιστορία της μυθοπλασίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, από αυτόν ακριβώς τον χαρακτηρισμό προκύπτει, προέκυπτε ανέκαθεν, και η μεγάλη παρανόησή του ως «απλού διασκεδαστή», σχετιζόμενη και με το γεγονός ότι, επισήμως, ο Dickens δεν ήταν πολύμορφωμένος, ενώ έγραφε για ένα κοινό, συχνά ακόμα λιγότερο μορφωμένο και από τον ίδιο. Επρόκειτο για ένα καινούργιο, στο μεγαλύτερο μέρος του, κοινό, που είχε αποκτήσει συνείδηση του εαυτού του χάρη στην βιομηχανική επανάσταση· ένα κοινό για το οποίο οι εκδότες των περιοδικών δεν είχαν ενδιαφερθεί πριν τη δεκαετία του 1830. Η επιτυχία του Dickens, ήδη από την πρώτη του «εμφάνιση», δεν είχε προηγούμενο και μάλιστααπηχούσε σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, μιας και όλες περιλαμβάνονταν στο έργο του. Η δυναμική αυτής της επιτυχίας έμοιαζε περισσότερο με εκείνη ενός μεγάλου ηθοποιού, ενός ρήτορα ή ενός δημαγωγού παρά με εκείνη ενός συγγραφέα. Η δε ιδιαίτερη φύση της μεγαλοφυΐας του ήταν ότι για να υπάρξει η ίδια έπρεπε ο συγγραφέας να ταυτίζεται με το κοινό του: η σχέση του μαζί του ήταν σχεδόν συμβιωτική. Και,βέβαια, είναι άμεση η σύνδεση εδώ με τον ρόλο του Dickens ως κοινωνικού μεταρρυθμιστή, καθώς οι επιθέσεις του στην αδικία κάθε είδους μπορεί να μην ήταν πρωτοπόρες ήταν όμως ειλικρινείς και αδιαπραγμάτευτες.


Λίγα λόγια για τη ζωή του Dickens
O Charles Dickens (7 Φεβρουαρίου 1812-9 Ιουνίου 1870) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους μυθιστοριογράφους. Σε ηλικία δεκαπέντε χρονώναναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο και να εργαστεί σε εργοστάσιο βερνικιού και αργότερα σε δικηγορικό γραφείο. Ωστόσο αυτή η δουλειά δεν του άρεσε , γι’αυτό έμαθε στενογραφία και έγινε ανταποκριτής εφημερίδος. Κανείς άλλος ανταποκριτής στο Λονδίνο δεν μπορούσε να συγκριθεί με τον Dickens στην ακρίβεια και στην ταχύτητα των ειδήσεων.
Στις διαθέσιμες ώρες του έγραφε διηγήματα, βάζοντας μέσα τα πρόσωπαπου γνώριζε, τους ανθρώπους που συναντούσε στο δρόμο και τους τύπους που δημιουργούσε με τη γόνιμη φαντασία του, εμφυσώντας στον καθένα τη γνώριμη πνοή του Dickens.Απολάμβανε την ικανότητά του να δημιουργεί έναν ολόκληρο κόσμο από χαρακτήρες, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης της γλώσσας, ως μια γλώσσα γόνιμη και πληθωρική, ώστε να έχει σχεδόν τη λυρική ποιότητα της ποίησης.
Το 1836 δημοσίευσετο πρώτο τόμο με άρθρα του για την καθημερινή ζωή στο Λονδίνο, με τίτλο "Σκίτσα του Μποζ". Το 1837 ακολούθησε ο δεύτερος τόμος. Το μυθιστόρημά του "Όλιβερ Τουίστ" (1838) θα τον κάνει ευρύτερα γνωστό. Με τον "Όλιβερ Τουίστ" εγκαθίστανται για τα καλά στο έργο του οι πραγματικοί εφιάλτες. Αποδίδοντας τους χαρακτήρες των ανθρώπων μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, δημιουργεί μια οπτική που δεν είναι ούτεστο ελάχιστο λιγότερο πραγματική από την οπτική ενός ενηλίκου -καθώς αιχμαλωτίζει χειρονομίες, νευρικά τικ, έμμονες επαναλήψεις λέξεων, φράσεων, θεμάτων, τόσο από μείζονες όσο και από ελάσσονες χαρακτήρες- και έλκει την καταγωγή της από την παιδική ηλικία τού συγγραφέα. Εξηγεί, για παράδειγμα, γιατί βρίσκουμε τόσο συχνά στο κέντρο των μυθιστορημάτων του τη μορφή ενός...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Vous pouvez également trouver ces documents utiles

  • Charles dickens
  • Charles dickens
  • charles dickens
  • Charles dickens
  • Charles dickens
  • Charles John Huffam Dickens
  • Biographie de charles dickens
  • Charles dickens

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !