Changeling

Pages: 8 (1759 mots) Publié le: 30 avril 2009
Dossier Documentaire : Changeling

Doc 1 :

Changeling - Clint Eastwood

Meeslepend drama met Angelina Jolie als moeder die de speurtocht naar haar vermiste zoon niet opgeeft wanneer de politie dat wel doet.
Angelina Jolie was dit jaar met twee films vertegenwoordigd in Cannes. De meeste aandacht ging toen uit naar de animatiefilm Kung Fu Panda, waarin ze de stem van de tijgerin voor haarrekening nam.
Maar veel meer de moeite waard is haar hoofdrol in Changeling, het Eastwood-drama dat op het festival werd genomineerd voor de Gouden Palm.
Jaren twintig
Net als een jaar eerder in 'A Mighty Heart' speelt Jolie ook dit keer een sterke vrouw die niet opgeeft als een naast familielid verdwijnt.
Ook Changeling is gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar dit drama is gesitueerd in hetLos Angeles van eind jaren twintig. Jolie speelt Christine Collins, die met haar negenjarige zoontje Walter in een welgestelde wijk woont.
Telefooncentrale
De vader van Walter is gevlucht voor zijn verantwoordelijkheid toen Walter werd geboren, zoals moeder Christine aan haar zoontje uitlegt.
Ze heeft een goede baan bij een telefooncentrale, maar moet wel af en toe overwerken. Zo ook op de dagdat ze eigenlijk met haar zoontje naar de film zou gaan. Als ze thuiskomt is Walter spoorloos verdwenen. Is hij boos weggelopen, of is er iets ergers aan de hand?
Goed nieuwsshow
Christine schakelt de politie in, maar die komt in dit soort gevallen pas na 24 uur in actie. Dan is het te laat en blijkt Walter echt spoorloos. Een zoekactie levert pas maanden later iets op. Trots presenteert depolitie het gevonden jongetje aan de pers. Maar moeder Christine verstoort de goed nieuwsshow van de politie door te beweren dat de gevonden jongen niet haar zoon is.
Ze heeft daar goede argumenten voor: de gevonden jongen is zeven centimeter korter en bovendien besneden. De politie, én de jongen zelf, houden echter vol dat ze fout zit. Er kan in vijf maanden een hoop gebeuren met zo'n joch,bovendien is de moeder natuurlijk in de war.
Alleen een radiopriester (John Malkovich) die de corrupte politie van Los Angeles regelmatig aanklaagt schiet Christine te hulp.

Overvol maar meeslepend
Deze verwikkelingen zouden voor mindere filmmakers al voldoende zijn om een speelfilm te vullen, maar Changeling is dan nog lang niet op de helft. Eastwood vervolgt met een thriller, een aanklacht tegenpsychiatrie plus een tweevoudig rechtbankdrama.
Changeling is inderdaad overvol - met name in het laatste kwartier had flink kunnen worden geschrapt - maar wel goed gespeeld en daardoor meeslepend.
Doc 2 :
Lang was Clint Eastwood vooral als acteur bekend om zijn ruwe kop in de spaghettiwesterns van Sergio Leone. Hij bleek nog meer in zijn mars te hebben toen hij, ook als regisseur en producent,na het oscarwinnende Unforgiven uit 1992 geen westerns meer maakte. Eastwood ging zich concentreren op dramatische thema’s rond geweten en schuld in relatie tot religie. Het bekendst werden Mystic River over de gedragsproblemen van drie katholieke mannen die als kind zijn misbruikt, en Million Dollar Baby over een katholieke bokstrainer die worstelt met de euthanasievraag van zijn verlamd geraaktepupil, die de strijd heeft opgegeven. Eastwood raakt je met deze complexe worstelingen, ook als je het oneens bent met de keuzes van zijn personages. Soms slaat hij de plank echter finaal mis. Zo was zijn doodstrafthriller True Crime onbedoeld lachwekkend door het geforceerde happy end.
Changeling zit tussen genoemde uitersten in: het thema '' opnieuw maatschappij- en religiebetrokken '' isaangrijpend en in zijn stijl herinnert hij aan Leones Once Upon A Time in America. Het zoontje van Christine Collins verdwijnt plotseling. Omdat de corrupte politie van Los Angeles wel een positief nieuwsbericht kan gebruiken, overhandigt ze enkele maanden later met veel tamtam een jongetje dat beweert Christines zoontje te zijn. Christine protesteert, maar de politie vormt met media en medische...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !