Dcumentaion lithérature

Pages: 3 (519 mots) Publié le: 13 avril 2011
Po te isha….do te kisha….. !

1- Po te isha “kryetare” do te kisha “ni zhvillim mendimi laik”.
Sepse thenja qe e karakterizon kryetarin jan ne te paren hapesir e thejnes, dhe aftesin temirkuptohet me popullin. Po shpjegohem, ni njeri jo I afte per te marre pergjisit e veta ( ndermarrje e mendimve ose thjesht gabimive..), per ti perballuar grackat e murve qe shtrohen perpara, nuk munden tjandalin mbare ne kte deg. « Laiciteti » merre ni mendim te hapur, jo i mbydhur tek fiksimet et te me parve ose thjesht tek interesave personale. Ne fakt te bej ball « peripetis e jetes ». Shkurt tejet ne degjimin e te tjerve, me gjith ate te ket gjithmon ni mendim « objektiv » .Po them « laik » sepse shum njerze e keqnderprejn. Si pershembull ni shtet ne kohen ton aktualle, jan « laik »nukshtroj ni « diktatur feje »(te kemi te drejtat ton te bej apo te mos bejm fehen ton). Per te ardhur tek « zhvillimi i mendimit » te jet i hapur ne gjdo kontext.

2- Po te isha « Sophokli » do tedoja te kisha « laps dhe letter ».
Sepse eshte njeri nga 3 shkrimtare me te medhej e tragjedis greke. Do te isha ai, sepse askush nuk ka pasur ni sukses aq te madhe me 122 (piece teatri), (po vetem 7nga ato na jan dhen :P) Do te doja te kisha  « laps dhe letter » se nga ato 2 « ustensil pune » do te beja gjera te medhaja. Si te denoncoja ( poshtersin ) e botes Reale me ndimen e Litteratures (arti ipunimit te lafes). Si Sophokli me shkrimat e ti me te sukseshme (Oedipi , Antigona…). Mundemi te marrim shembullin e Antigones .Ndaj anes e Heroines te t,i Sophokli ben te Antigones ni (mythe)shembull te drejtesis. (Nuk shikon te kaluaren po ben te « presentit » ni te ardhme). Edhe pse eshte mbesa e mbretit (Creon) nuk ka frik ti dali kundert, lufton per ni ideal (per ti dhen vllaut ni sepulture(varrim sipas regullave). NGA SHUM FEMRA INDETIFIKOHET TEK PERSONAGJI I ANTIGONES. :P :P :P (mos i shkruaj kto gjera vetem doja ti thoja) Per te ardhur tek Sophokli doja te isha ai, per te ndryshur...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !