Festa e madhe e shqipërisë, shoqëria bashkimi shqiptar

378 mots 2 pages
[pic]

Këshilli ekzekutivë i Shoqërisë BASHKIMI SHQIPTAR në pajtim me planin operacional gjashtëmujor dhe tesktët themeluese të Shoqërisë ka marrë vendim të organizohët festimi i 28 Nëntorit në mbrëmjën e 27 Nëntorit 2010. Dita e 28 nëntorit ka një rëndësi të veçantë për Kombin shqiptar në përgjithësi dhe për Shoqërinë tonë në veçanti. Dita e 28 Nëntorit 1912 është simbol i normës, identitetit dhe projektit politik e shoqëror Shqiptar. Dita, kur të bashkuar në Vlorë, përparimtarët Shqiptar si Ismail Qemali, Luigj Gurakuqi, Isa Boletini e shumë të tjerë përfaqësues nga të gjitha trevat e Shqipërisë natyrale shpallën Pavarësinë e Shqipërisë natyrale duke i dërguar botës mesazhin se Shqipëria do rrojë e Pavarur dhe e Bashkuar pa asnjë vend për projekt tjetër. Ajo është dita me të cilën përkujtohen aspiratat e deklaruara të Kombit Shqiptar për Bashkim, liri e përparim; dita kur përkujtohen të arriturat dhe të mbeturat drejt realizimit të tyre dhe tregohet përkushtimi i një Kombi për të realizuar barrën që i ka ngarkuar historia. Siç e dini dita e 28 nëntorit është shpallur me krijimin e Shtetit Shqiptar edhe si festë zyrtare e Pavarësisë së Shqipërisë me kufijtë e vendosur nga konferenca indinjuese e Londrës (1913): kjo për të kujtuar dhe treguar se aspirata e Kombit Shqiptar për të jetuar në një Shtet të vetëm dhe të Pavarur mbetët synimi i këtij Shteti dhe i tërë Kombit Shqiptar. Synim të cilin e sanksionon hapur edhe Kushtetuta aktuale e Republikës së Shqipërisë në dy alinea të Preambulës : « Ne, Populli i Shqipërisë, krenarë dhe të vetëdijshëm për historinë tonë,Me përgjegjësi për të Ardhmen... Me zotimin për mbrojtjen e dinjitetit dhe të personalitetit njerëzor, si dhe për prosperitetin e të gjithë kombit …. Me aspiratën shekullore të popullit shqiptar për identitetin dhe bashkimin kombëtar ...» Me datën 28 nëntor kemi kënaqësinë të festojmë edhe Pavarësinë e Kosovës si një hapë më shumë në tunelin e errët në kërkim të

en relation