Nelson mandela

Pages: 5 (1129 mots) Publié le: 28 février 2011
Nelson Mandela
1. Introductie

Hallo iedereen, vandag, zullen we een spelletje met jullie doen om onze karakter te vinden. Dit sepelletje heet wie is dat? . Jullie moeten je vragen als het een man of een vrouw is?... Ja, je hebt de goede persoon gevonden. We zullen zijn leven, zijn vechten voor zijn land voorstellen en ook zullen we over Afrikaans spreken.

2. Zijn leven

Nelson Mandelais 18 julli 1918 geboren, in het dorp van Mvezo in zuid-africa. De naam Mandela betekent (fauteur de trouble). Hij komt uit een Koninklijke familie, de familie die op het grondgebied thembus controles. Zijn vader is polygame en zijn moeder is de derde vrouw van zijn vader, alles bij elkaar hij heeft 13 broers en zussen. Nelson Mandela was een heel goed leerling, zijn leven was voorbestemd om depolitiek. Aan de universiteit, heeft hij rechten gestudeerd, dit was was toen het beginsel van non geweld.

In 1944 (negen tien vier en viertig) , Mandela heeft met de help van zijn vrienden Olivier Tambo en Walter Sisulu, de jeugd league van ANC ( african national congress), deze league die tot massale actie aan te moedigen om te vechten tegen de politieke overheersing van de blanke minderheid.Op dit moment, racisme is zeer aanwezig in Zuid-Afrika tegen de zwarten.
Mandela trouwt in 1944 (negen tien vier en viertig) met Evelyn Ntoko Mase en ze zullen 4 kinderen hebben.

De verkiezingen van 1948 ( negentien acht en viertig ) zijn verrassende omdat de nationale partij dit jaar heeft gewonnen. Deze overwinning heeft de creatie van de apartheid veroorzaakt. Apartheid betekent gewoonde scheiding va de rassen. Mandela en zijn vriend Tambo waren de eerste zwarte advocaat van Johannesburg. In 1952, Mandela werd vice-voorzitter van de ANC verkozen en en hij leidde een grote demonstratie voor de ongehoorzaamheid van onrechtvaardige wetten. Na deze manifestatie, Mandale is gearresteerd en Hij werd veroordeeld tot negen maanden in de gevangenis. Alle onrecht door de overheiduitgevoerd zal al ANC veel aanhangers te winnen.

In 1957( negentien zeven en vijftig) , Mandela echtscheiding en daarna trouwen met Winnie Madikizela-Mandela in 1958. Naar aanleiding van het bloedbad dat was 69 doden en 180 ( honderd en tachtig ) gewonden, de ACN verlaat zijn geweldloze strategie Mandela is het organiseren van verschillende evenementen om de apartheid te verwijderen

d)Degevangenis voor Nelson Mandela

Hij is de 5de augustus van 1962 gearresteerd met het helpen van de CIA. Hij is veroordeeld tot 5 jaren in de gevangenis. De 9de oktober van 1963, begint het beroemde proces van Rivonia over Mandela wie de overheid wil omverwerping. Mandela heeft geëxpliceerd dat ze gewelddadige geworden vanwege bloedbaden tegen vreedzame demonstraties. Aan het einde van dit proces,Mandela moet tijdens 27 jaren in de gevangenis gaan. Tijdens deze jaren Mandela woordt meer en meer bekend, hij zal als de meer belangrijk leider van Zuid-Afrika merken beschouwen.

In februari 1985, heeft de voorzitter Mandela vrijgelaten in ruil voor een stopzetting van gewapende strijd maar hij weigert. In 1989 er is een verandering van leider in Zuid-Afrika, de nieuwe voorzitter besluit 7 leidersvan de ANC te vrijlaten. Hij vrijlaat Mandela in 1990 na 2 jaren van huisarrest. Mandela heeft over hen gezegd: “De meest ernstige en meest eerlijke blanke leiders met wie ik zou kunnen onderhandelen over”. Na zijn vrijlaten Mandela verklaart dat de belangrijkste doelstelling is om vrede te geven aan de zwarte meerderheid en geef hem het recht om te stemmen. De 6de augustus van 1990, bevestigtMandela het einde van de gewapende strijd en de overeenkomsten met de voorzitter. Hieruit volgt harde onderhandelingen tussen de regering en het ANC.

e) Nelson Mandela als voorzitter van Zuid-Afrika

Voor de eerste niet-raciale verkiezing, is Mandela voorzitter van de Zuid-Afrika verkozen. Een waarheidscommissie en verzoening is gecreëerd om de problemen onder de apartheid door de overheid...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Vous pouvez également trouver ces documents utiles

  • Nelson mandela
  • Nelson mandela
  • Nelson Mandela
  • Nelson mandela
  • nelson mandela
  • Nelson mandela
  • Nelson Mandela
  • Nelson mandela

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !