Romania si modele

Pages: 42 (10469 mots) Publié le: 5 mars 2011
ALO

DESPRE PERSPECTIVA ANTROPOLOGICA IN ARHITECTURA

Ana Maria Zahariade

CUPRINS

I. Cite ceva despre antropologie
- antropologia ca stiinta
- de ce antropologie in arhitectura

II. Despre locuire / locuinta / asezare din perspectiva antropologica

- recapitulare din IAC: arhitectura vernaculara vs. arhitectura culta
- societateamoderna si vernacularul modern
- relativizarea teoriilor deterministe privitoare la forma casei/asezarii din perspectiva antropologica
- formularea posibilista referitoare la alegerea formei
- persistenta si schimbare in natura omului si a institutiilor sale

III. Asimilarea lectiei antropologice in proiectare

(- vernacularul pentru arhitectura culta – an I-IAC)
- lectia morala aarhitecturii vernaculare
- avertismentele antropologiei
- strategii contemporane de conlucrare
- specificitatile locale in fata globalizarii

Viata omului consta in mai mult decit o serie de nevoi strict functionale: dimensiunile psihologice si metafizice ale existentei umane sint parte integranta a capacitatii fiecaruia de a se simti bine. Antropologia se ocupa de aceste dimensiuni culturale, ca side cei mai banali constituenti ai existentei. De aceea este importanta pentru teoria si practica de azi.
(din MELHUISH, Claire, Why Anthropology?, in AD-vol. 66, 11-12/dec-nov 1996)

I. CITE CEVA DESPRE ANTROPOLOGIE

A. Antropologia ca stiinta

Antropologia (etimologic: stiinta sau descriere a omului) este un cimp disciplinar relativ nou – cu metode proprii de cercetare - care, lainceput, a studiat caracterele anatomice, fizionomice si biologice ale omului considerat in seria animala.
Termenul a fost mai intii folosit in teologie, incepind cu secolul al XVII-lea,, pentru a desemna actiunea de a vorbi in mod uman despre lucrurile divine.
La sfirsitul secolului al XVIII-lea, Kant ii consacra folosirea in filozofie si imparte antropologia in teoretica (cunoasterea omului ingeneral si a facultatilor lui), pragmatica si morala (1798). Din ultimul sfert al secolului al XIX-lea, cuvintul desemneaza studiul omului ca reprezentant al lumii naturii, zoologie a speciei umane.
Aceasta acceptiune este astazi specificata prin adjectivul “fizic”, antropologia in general regrupind, impreuna cu antropologia fizica, un ansamblu de discipline (arheologie, preistorie, dar silingvistica, folclor, etnologie…) care studiaza omul in calitate de subiect apartinind lumii culturii.
(Din Anthropologie in Merlin, Pierre, Choay, Francoise, Dictionnaire de l’urbanisme et de l’aménagement, PUF, 2000)

Astazi, intelegem prin antropologie ansamblul stiintelor care studiaza omul. Fiind foarte legata de observatia de teren, pentru care si-a dezvoltat propriile metode deinvestigare, antropologia se prezinta mai degraba ca un ansamblu de studii, de teorii partiale, in curs, care studiaza omul si diferitele comunitati umane, si pun in lumina caracteristice distinctive ale productiilor si comportamentelor culturale si sociale ale acestora.
Inca de la inceputurile lor, sociologia si etnologia au incercat sa repereze corelatiile dintre structura sociala si amenajareaspatiului, corelatii utilizate de diferitele comunitati umane. Diversele asezari umane, sate permanente sau asezari temporare, inscriu pe sol separari intre familii, intre clanuri, intre sefi si simpli locuitori, intre preoti si credinciosi. Astfel de indicii sint folosite, de altfel, si de arheologi atunci cind sapaturile ii pun in fata urmelor unei asezari si ipotezele privind caracteruldiferentiat sau nu, ierarhizat sau nu, a grupului care locuia asezarea, capata o importanta decisiva pentru interpretarea urmelor gasite. In plus, un mare numar de civilizatii – dintre care cea chineza este cea mai cunoscuta – isi amenajeaza spatiul umanizat in conformitate cu principalele credinte religioase si cosmogonice, trasind strazi, construind palate si temple, marcind punctele cardinale etc.,...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Vous pouvez également trouver ces documents utiles

  • Modele charte utilisation si
  • Romania
  • Miscarea cooperatista in romania
  • Si si
  • SI
  • Et si...
  • Modele
  • Modele

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !