Miscarea cooperatista in romania

Disponible uniquement sur Etudier
  • Pages : 4 (860 mots )
  • Téléchargement(s) : 0
  • Publié le : 10 avril 2011
Lire le document complet
Aperçu du document
APARITIA MISCARII COOPERATISTE IN ROMANIA

Ideile cooperatiste patrund in Romania sub influenta lumii occidentale, inca din prima jumatate a secolului al XIX-lea.
Miscarea cooperatista a debutatin lumea oraseneasca sub forma caselor de economii, a asociatiilor cu caracter privat, de credit cooperatist.
In anul 1845 Costache Balcescu, economist si om politic, fratele mai mare al lui NicolaeBalcescu, publica brosura "Proiect pentru o casa de pastrare si imprumutare", prima incercare cunoscuta in tara noastra pentru infiintarea unei case de economii si credit. Primele cooperative decredit din Romania au aparut in a doua jumatate a secolului al XIX -lea, adoptand sistemele germane Raiffeisen si Schulze - Delizsch.
In mediul rural, ideea cooperatiei moderne a fost introdusa simaterializata de Ion Ionescu de la Brad (1818 - 1891), economist, statistician, agronom, marcant, reprezentant al stiintelor agricole romanesti si reputat om politic. El a expus punctul de vederereferitor la diferite tipuri de asociatii in coloanele "Taranului roman". Asociatii de economie, credit si ajutor mutual au luat fiinta in acea perioada in tinutul Bistritei, din Ardeal, in anul 1851, inorasul Braila (in anul 1855), in satul Brad din judetul Roman (1860), in comuna Rasinari din judetul Sibiu (1867) si in Bucuresti (1870).
Dintre promotorii miscarii cooperatiste, se remarca in moddeosebit Spiru Haret, savant, sociolog, pedagog, matematician si om politic, considerat pe drept cuvant ctitorul bancilor populare cooperatiste.
La 1 octombrie 1870, P.S. Aurelian cu sprijinul a 20 deprofesori au pus bazele societatii de economie si credit "Economia".
In anul 1873 s-a infiintat societatea de consum "Concordia", organizata dupa principiile cooperatismului modern: posibilitateamaririi capitalului si a numarului de asociati, vot egal pentru toti membrii, acordarea risturnei.
In 1879, un grup de meseriasi cizmari din Bucuresti au fondat o cooperativa intitulata "Societatea...