Geopolitique

Disponible uniquement sur Etudier
  • Pages : 13 (3166 mots )
  • Téléchargement(s) : 0
  • Publié le : 15 avril 2010
Lire le document complet
Aperçu du document
De la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Turcia a privit Uniunea Sovietica, super puterea cu care impartea o frontiera de 590 km, ca principalul sau inamic. Frica de intentiile sovietice a fost atat de puternica incat a determinat liderii turci sa se alature acordului colectiv de aparare Statele Unite- Europa, NATO, in 1952. Participarea in cadrul NATO a facut din Turcia un partizan alVestului in Razboiul Rece. Suspiciunile Turciei fata de Uniunea Sovietica s-au diminuat gradual in perioada de “relaxare” care incepuse in anii ’60, deschizand calea in anii ’70, unor acorduri de cooperare economica bilaterale. Cu toate acestea, invadarea sovietica a Afghanistului in 1979 a reaprins preocuparile Turciei vis-à-vis de expansionismul sovietic ceea ce a dus la o racire a relatiilor cea durat mai bine de 5 ani. Incepand cu mijlocul anilor ’80, temerile Turciei s-au atenuat din nou. Ankara si Moscova au concluzionat o serie de acorduri, inclusiv planuri pentru o conducta de transport a gazului sovietic catre Turcia. Legaturile economice si diplomatice intre cele doua tari erau in expansiune cand Uniunea Sovietica s-a dizolvat in 15 natiuni independente.
Pentru Turcia,consecinta practica a dizolvarii Uniunii Sovietice a fost inlocuirea unui vecin mare, puternic si in general previzibil, cu cinci vecini mai mici caracterizati de instabilitate interna si politici externe ingrijoratoare.
Multi analisti politici sunt tentati sa puna in evidenta efectul pozitiv pe care l-a avut implozia sovietica asupra geopoliticii turcesti. Politologul turc Oktay Tanriseverrecunostea faptul ca destramarea URSS a creat un vacuum de putere in anumite parti ale Eurasiei, oferind Turciei oportunitatea de a exercita influenta sa politica si economica asupra unor state post-sovietice. La randul sau, Aleksandr Dughin sustine ca dupa destramarea URSS, Turcia si-a sporit prezenta in Azerbaidjan, Asia Centrala si chiar in regiunile nord-caucaziene ale Rusiei. “Acolo unde pozitiileMoscovei slabeau, Ankara cauta sa si le intareasca”, scria el la inceputul lui 2005.
Pentru Turcia, tinuturile transcaucaziene prezinta un interes deosebit, fiind poate prioritatea numarul unu in geopolitica turca; iar tocmai Caucazul serveste drept culoar de legatura cu statele turcice din Asia Centrala si cu populatiile autonome turcice din China si Rusia. Daca ar fi sa se realizeze visulnationalistilor turci – crearea unui stat pan-turc (Turkestanul), Azerbaidjanul ar fi cel care ar conecta turcii anatolici cu cei central-asiatici si siberieni.
In Caucaz apar cateva conexiuni politice bizare – Iranul siit si fundamentalist sustine Armenia crestina contra Azerbaidjanului, al doilea stat majoritar siit din lume. In acest sens, cartea armeana, dar la nevoie si cea georgiana, escontata si de Rusia. Cu cat Turcia, aliata militara a SUA, penetreaza mai mult in domeniile rusesti de odinioara, cu atat Rusia va sustine mai deschis tarile ostile pan-turcismului.
Dupa destramarea Uniunii Sovietice, problema Karabahului risca sa devina un conflict interstatal; or, era de asteptat cel putin o confruntare directa intre Armenia si Azerbaijan. In acelasi timp, influenta turcacrescanda din Azerbaijan si pozitia pe care o are aceasta tara pentru asigurarea conexiunii Turciei si statelor turcice din Asia Centrala au facut din Rusia un sustinator al cauzei Armeniei. La randul sau, Turcia, traditional ostila Armeniei, a sustinut material si logistic Azerbaidjanul pe tot parcursul conflictului, dar mai ales in perioada apogeului ostilitatilor militare din 1992-1993. Turciaa mers chiar pana la inrautatirea relatiilor cu Rusia, neglijand si imaginea sa in Occident, inclusiv in NATO. In acele zile, maresalul rus Şapoşnikov avertiza Ankara ca, daca Turcia se va implica in razboi, lumea se va afla pe marginea celui de-al treilea razboi mondial.
Conflictul azero-armean a dat cateva raspunsuri privind aliantele naturale in geopolitica caucaziana post-sovietica, dar...