Comentaire- claire de lune

Pages: 4 (932 mots) Publié le: 8 novembre 2009
Liviu Rebreanu
(viata si opera sa)

Liviu Rebreanu s-a nascut la 27 noiembrie 1885 în satul Târlisiua, judetul Bistrita Nasaud. Studiile gimnaziale le face în Nasaud, Bistrita,apoi scoala militara în Sopron. Absolva Academia militara "Ludoviceum" din Budapesta si apoi activeaza ca ofiter la Gyula. În 1908 demisioneaza din armata, iar în 1909 ajunge în Bucuresti. Debuteazala revista "Luceafarul" din Sibiu în 1908 cu nuvele, apoi 1909 la revista "Convorbiri critice" în Bucuresti. În 1920 apare romanul "Ion" care este primul mare succes al sau, primind Premiul AcademieiRomâne. Doi ani mai târziu apare romanul "Padurea spânzuratilor" care va fi tradus între anii 1928-1959 în peste zece limbi. A ocupat diferite functii printre care si cea de director al TeatruluiNational din Bucuresti. Se stinge din viata la 1 septembrie 1944 si este înmormântat la cimitirul Bellu în Bucuresti.
Anul 1920 reprezinta momentul crucial al carierei literare a lui L.Rebreanu, unadintre cele mai rasunatoare, desi atat de agitata si dramatica, de care s-a bucurat un prozator roman.O data cu aparitia lui Ion, scriitorul nu numai ca a intrat decisiv in constiinta criticii literare,dar si-a castigat titlul de primul mare romancier modern sau chiar de autor al primului roman romanesc in sensul deplin al cuvantului.
Sigur este ca cel dintai roman al lui Liviu Rebreanu s-a ridicatintr-adevar, urias, monopolitic, dar nu intr-un peisaj arid, ci pe fondul unei proze ce cuprin-dea cateva realizari majore in nuvela si schite, si o traditie romaneasca onorabila. Chiar daca Ion nueste un "accident", un miracol in literatura romana, faptul in sine nu scade cu nimic meritele cartii. Din contra, as zice ca valoarea lui iese cu atat mai mult in evidenta cu cat se detaseazacoplesitor pe un fundal ce are si el cotele sale.
Evolutia nuvelistului si al romancierului Liviu Rebreanu s-a implinit urmand doua directii divergente, ambele denotand o constiinta estetica iesita din...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Vous pouvez également trouver ces documents utiles

  • Clair De Lune
  • Claire de lune
  • Clair De Lune
  • Clair de lune
  • Au clair de la lune
  • Au clair de lune
  • Clair de lune
  • Claire de la lune

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !