Bondari

Pages: 44 (10872 mots) Publié le: 19 avril 2011
Politica UE în domeniul concurenţei şi consumatorul
La modul practic…
că rmele jo orect acă în mod c
Unde pot obţine mai multe informaţii? Adrese utile şi glosar paginile 22-27

urăm Cum ne asig
paginile 2-7

paginile 20-2

Prezenta broşură a fost elaborată de Direcţia Generală pentru Concurenţă a Comisiei Europene ca un ghid pentru nespecialişti. Ea nu are nici o valoare juridică şi nuobligă în nici un fel Comisia Europeană.

34DP54_Nuria_RO.indd

1

18-04-2006

© PhotoDisc

1 2 3 4 5

Examinarea
paginile 8-11

fuziunilor

ţă tru concuren pieţelor pen Deschiderea
paginile 12-1 4

i de stat rea ajutorulu Monitoriza
paginile 15-1 9

ternaţională ooperarea in C
1

10:47:44

MĂSURI ANTITRUST

Cum ne asigurăm că rmele joacă în mod corect
Pe o piaţăliberă, afacerile sunt un joc în care concurenţii se întrec. Uneori, rmele pot tentate să evite această întrecere şi să încerce să-şi stabilească propriile reguli de joc. Câteodată, un jucător de talie mare poate încerca să-şi elimine concurenţii de pe piaţă. Comisia Europeană acţionează ca un arbitru pentru a se asigura că toate rmele joacă după aceleaşi reguli.
De ce sunt cartelurile atât dedăunătoare pentru economie şi cum pot ele descoperite?
Cartelul este un grup format din firme asemănătoare, independente, care se unesc pentru a controla preţurile sau a-şi împărţi pieţele şi a limita concurenţa. Participanţii la un cartel se pot baza pe cota lor de piaţă stabilită în virtutea înţelegerii cu ceilalţi şi nu au nevoie să ofere produse noi sau servicii de calitate la preţuri competitive.Ca urmare, consumatorii sfârşesc prin a plăti mai mult pentru o calitate mai slabă. De aceea, în conformitate cu legislaţia referitoare la concurenţă din UE, cartelurile sunt ilegale şi din acest motiv Comisia Europeană aplică amenzi foarte mari firmelor participante la un cartel. Deoarece sunt ilegale, cartelurile sunt în general realizate în mare secret şi nu este uşor să găseşti probe care sădemonstreze existenţa unui cartel. „Politica de clemenţă” încurajează firmele să prezinte Comisiei Europene dovezi privind existenţa cartelurilor, obţinute chiar din interiorul unei asemenea grupări. O companie, membră a unui cartel, care furnizează prima dovezi privind existenţa cartelului respectiv, nu va fi amendată. Rezultatul este destabilizarea cartelului. Această politică s-a bucurat de foartemare succes începând cu momentul introducerii ei în UE. În ultimii ani, majoritatea cartelurilor au fost depistate de către Comisia Europeană după ce un membru al acestora a mărturisit şi a solicitat clemenţă. Pe de altă parte, Comisia Europeană continuă cu succes propriile investigaţii pentru depistarea cartelurilor. Anual, au fost impuse amenzi totalizând între 0,5 şi 1 miliard de euro în cazulexistenţei unor carteluri. Aceste amenzi intră în bugetul comunitar, contribuind la finanţarea UE şi, în final, la economisirea banilor contribuabililor. Un aspect, poate, mai important îl constituie faptul că riscul amenzilor mari descurajează firmele să înfiinţeze sau să-şi continue participarea în carteluri.

CARTELURI ÎN DOMENIUL VITAMINELOR
În anul 2001, Comisia Europeană a amendat optcompanii (printre care Ho man-La Roche) pentru participarea lor la carteluri destinate a elimina concurenţa în sectorul vitaminelor. Vitaminele sunt folosite într-o mare varietate de produse ca, de exemplu, cereale pentru micul dejun, biscuiţi, băuturi, hrană pentru animale, produse farmaceutice şi cosmetice. Acest lucru s-a re ectat în amenda aplicată, de peste 800 milioane de euro. Timp de aproape 10ani, companiile respective au putut practica preţuri mai mari decât în situaţia în care ar existat o concurenţă reală între ele, prejudiciind astfel consumatorii şi realizând pro turi ilicite.

pagina 2

34DP54_Nuria_RO.indd

2

18-04-2006

10:47:48

MĂSURI ANTITRUST

Firmele încheie zilnic acorduri: sunt toate aceste acorduri ilegale?
Există anumite tipuri de acorduri deosebit...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !