Toutes

Pages: 4 (876 mots) Publié le: 7 décembre 2010
Epigonii
de Mihai Eminescu

Este una din creaţiile de început ale lui Eminescu,apare într-un grupaj de poezii, în „Convorbiri Literare” alături de „Mortua Est”şi „Venere şi Madonă”.
Acestea l-au făcut pe Titu Maiorescu să-l plaseze pe tânărul poet în imediata vecinătate al lui Vasile Alexandri dar şi să-i reproşeze tendiţa exagerată cătrefilosofară, gustul pentru antitezele exagerate.
„Epigonii” constituie o adevărată „ars poetica” eminesciană , ilustrând mesianismul poetului , rolul artistului şi menirea creaţiei sale , această poezie finndun adevărat manifest literar.
Mihai Eminecu a avut marea şansă de a învăţa literatura de la unul dintre cei mai mari cărturari ardeleni , Aron Pumnul ; în al cărui „Lepturariu” , viitorul poetva găsi primele informaţii despre predecesorii săi , pe care-i admiră pentru sinceritatea sentimentelor , considerându-i „pionieri perseverenţi ai naţionalităţii şi ai românismului.
Titlul:„Epigon”=urmaşi nedemni ai unor înaintaşi celebrii.
└► a fost împrumutat de la un anume Carl Immermann iar antiteza este inspirată de o epigramă a poetului Schiller.
Poezia se structureazăpe o antiteză, element caracteristic romanticilor – antiteza trecut-prezent. Şi tot de la romantici împrumută Eminescu, elogierea trecutului în comparaţie cu prezentul decăzut.
Poeziadebutează printr-o strofă în care autorul face o avocare globală a operei de dinainte , pe o tonalitate euforică, superlativă.
Imaginea trecutului este paradisiacă. Eminescu nu face economie de epiteteşi metafore.Persistă ecouri din poezia înaintasilor dar apar şi accente eminesciene.
Strofa I poate fi considerată ca un fel de preludiu al unei „apologii”, a unei laude nemăsurate.„Când privesc zilele de-aur a scripturelor române,
Mă cufund ca într-o mare de visări dulci si senine
Si în jur parcă-l colindă dulci si mândre primăveri,
Sau...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Vous pouvez également trouver ces documents utiles

  • Tout sur tout
  • Tout
  • De tout
  • Tout?
  • Tout
  • Tout
  • Tout
  • Tout

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !