Tristany i isolda

Pages: 8 (1869 mots) Publié le: 6 janvier 2011
Joseph Bédier:
“EL ROMANÇ DE TRISTANY I ISOLDA”

Tristany i Isolda just després de veure’s el filtre.

CAPÍTOL I : LA INFANTESA DE TRISTANY

“És veritat, van dir: joventut, bella i rient!”

En aquest capítol ens parla del naixement i la infància de Tristany, fill del rei Rivalén de Lionís i Blancaflor. Ella va morir després del part. Lafrase fa referència a la infància i posterior joventut agradable que va passar Tristany fins el moment en que se’l emporten cap a terres desconegudes per ell.

CAPÍTOL II : EL MORHOLT D’IRLANDA

“Tristany diu: Ywis et defensaré com un cavaller”

Aquest capítol ens presenta el combat de Tristany amb Morholt. Quan Tristany el venç, ell està greument ferit i pensant-se que està a punt de morir lidiu al rei Marc que el fiqui en un vaixell amb la seva lira i que el deixin vagar sense rumb per la mar. La citació fa referència a que Tristany protegirà als 300 nens i 300 nenes de 15 anys d’edat (Si Tristany perdia els havia de entregar a Morholt)

CAPÍTOL III: LA CERCA DE LA BELLA DELS CABELLS D’OR

“En pres d’or us ho he pagat paraula de cavaller. Del qual he tingut el més gran dolor.”Una vegada més, Tristany s’enfronta amb un enemic. Aquesta vegada és un drac que ha trobat quan ha arribat a Irlanda (al port de Weisefort). El guanya, i com a recompensa el rei d’Irlanda li fa entrega de la seva filla Isolda la Blonda
La frase vol dir que el rei ha pagat a Tristany amb or (Isolda té els cabells daurats com l’or) i per això sent dolor, perquè veu marxar a la seva filla cap aCornualla ben lluny d’ell.

CAPÍTOL IV : EL FILTRE

“No, no es tractava de vi. Era dolor infinit. Aquell que seria en realitat la tortura inacabable al cor. Aquella que els faria mort tots dos.”

La mare d’Isolda prepara un beuratge que Brangiana, la criada, haurà de donar a Isolda quan vegi al rei Marc perquè s’enamorin. Però per error, la ajudanta de Brangiana li dóna a Isolda i a Tristanyi ambdós s’enamoren perdudament. Per això la citació diu que no era vi el que els hi estava oferint sinó el filtre d’amor que els duria a la mort.

CAPÍTOL V : BRANGIANA LLIURADA ALS SERFS

“Sobretot tindrà gran valor tal camisa mal donada quan Iseu mal estimat no portava mai”

Brangiana n’està molt penedida del assumpte del filtre i vol anar al bosc a recollir herbes per fer un beuratgeper calmar-se. Llavors Isolda mana a una mena de guies a que l’acompanyin. Però ells es pensen que han de matar-la i com que no són capaços de fer-ho li diuen a Isolda que l’han matat. Aquesta, molt enfadada mana que els castiguin amb pena de mort per haver assassinat a una amiga com Brangiana (però ella està viva.)
La citació fa referència a quan Brangiana es fa passar per Isolda posant-se el seuvestit de dormir i posant-se a llit amb Tristany la nit de noces.” Iseu mal estimat no portava mai” es refereix a la virginitat.

CAPÍTOL VI : EL GRAN PI

“Isolda la meva estimada, Isolda la meva amiga, en vós la meva mort, en vós la meva vida”

Tristany i Isolda s’amaguen al bosc i viuen el seu amor en secret. La citació vol dir que ell viu per ella i que ell mor per ella (i viceversa)CAPÍTOL VII : EL NAN FROCÍ

“Amb el seu propi art va trair el cavaller”

Després del casament del rei Marc i Isolda, els deslleials acusaren Tristany de tenir cites amoroses amb la reina Isolda. Això era veritat, però el rei no s'ho acabava de creure. Per aquesta raó recorregué el nan Frocí, un nan geperut que sabia endevinar l'esdevenidor a través dels astres. El nan geperut l'avisà queaquella mateixa nit Tristany i Isolda es trobarien al verger, un lloc del bosc. El rei s'amagà en un gran pi, esperant que arribessin ells dos. Però una font que hi havia feia de mirall i reflectia la cara del rei, i Tristany i Isolda descobriren que els estava observant. Aleshores feren veure que s'havien trobat per parlar sobre l'acusació que feien els deslleials sobre ells dos, i simularen...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Vous pouvez également trouver ces documents utiles

  • Tristan e isolda
  • I
  • I
  • I
  • I
  • I
  • M. et i.
  • I

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !