Globalizare

Pages: 5 (1118 mots) Publié le: 19 mai 2010
Globalizarea

Termenul de globalizare descrie un proces multicauzal care are la baza declansarea unui eveniment intr-o parte a lumii cu repercursiuni ample asupra societatilor din alte parti ale globului.
Multitudinea de schimbari la nivelul societatilor si la nivelul economiei mondiale cauzate in mare parte de comertul international si de schimburile culturale a dus la caderea barierelor sila instaurarea unei interdependente intre state. Acest lucru a fost posibil datorita dezvoltarii economice si tehnologice (in special in sectorul transporturilor si telecomunicatiilor) care a depasit granitele nationale in multe cazuri. In acest context au aparut corporatiile multinationale, pietele financiare globale, organizatiile non-guvernamentale dar si retelele teroriste internationale.In terminologia economica, fenomenul de globalizare face referire la intrepatrunderea economiilor nationale datorata in principal schimburilor de fluxuri de capital, de produse, de know-how intre tari si propagarii rapide a tehnologiilor.
Intre anii 1910-1950 schimbarile politice si economice ce au avut loc au redus volumul fluxurilor internationale. Incepand cu cel de-al Doilea Razboi Mondialsituatia a inceput sa se amelioreze datorita programelor de reconstructie si dezvoltare si institutiilor economice internationale care au dus la o crestere considerabila a comertului.
Dezvoltarile tehnologice au avut un rol decisiv in acest proces. Punctual de plecare l-a constituit industrializarea, care a revolutionat tehnicile de productie. Imbunatatirile aduse in materie de transport maritime,feroviar, rutier si aerian au contribuit foarte mult la deschiderea unei cai nemaivazute in trecut, pietele nationale. Tehnologiile avansate in domeniul comunicatiilor si informatiei au avut si ele aportul lor in evolutia recenta a acestui process prin coordonarea in timp real a activitatilor intreprinderii in intreaga lume.
Acesti factori tehnologici au actionat direct asupra procesului deglobalizare a intreprinderilor si pietelor, avant totodata impact si asupra schimbarilor sociale, institutionale si economice care intervin la randul lor in acest process.
Alti factori care au contribuit la procesul de globalizare au fost dorinta de eliminare a barierelor, tarifare sau de alta natura, care ar fi putut impiedica schimburile comerciale.
Aspectele negative ale fenomenului de globalizare[de inserat]
Consecintele globalizarii nu sunt numai de natura economica si sociala, ci si de natura culturala. Riscurile acestui aspect ar putea consta in tendinta de uniformizare a referintelor culturale, dupa cum poate fi observat in stilul de viata al oamenilor, in mijloacele de comunicare si in conditiile de acces la informatie. Cel mai mare pericol l-ar putea constitui dezumanizarea unoradintre indivizi. Cultura umanista este invadata tot mai mult de tehno-stiinta. Omul globalizat risca sa devina omul care treieste numai pentru productie si consum, indepartandu-se treptat de cultura, religie, constiinta, spiritualitate.
Modelele economice si de management pe care globalizarea le vehiculeaza reflecta valorile si referintele culturale ale tarilor unde aceste au luat nastere.Acestea sunt susceptibile sa dezvolte la randul lor un model de cultura cu pretentie universala.
Schimburile care au loc la nivel global fac referire la capitaluri, servicii, oameni, imagini, idei, informatii, cunostinte si depasesc limitele geografice, creandu-se astfel relatii intercontinentale.
Interculturalitatea este o realitate complexa a zilelor noastre. Iruperea varietatii culturale incontextual relatiilor de munca constrange stiintele organizatiei sa isi depaseasca viziunea traditionala asupra intreprinderii, sa se deschida spre abordari interdisciplinare si, sub acest aspect, sa exploateze analizele sociologice asupra organizatiei din perspectiva diversitatii culturale a celor ce lucreaza in organizatie. De cele mai multe ori, situatiile in care se implica o organizatie sunt...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !