La situation des pays postcommunistes pendant la crise

Pages: 6 (1420 mots) Publié le: 26 janvier 2010
Universitatea: “AL. I. CUZA” , Iasi
Facultatea: “Filosofie si stiinte social-politice”
Specializare: “Relatii internationale si studii europene”
Anul II – Gr. 3
Echilibru şi dezechilibru economic în statele post-comuniste. Efecte ale crizei economice asupra democraţiilor est-europene
{draw:frame}
Studenta: Anton Alina-Gabriela
CUPRINS
Tehnici de culegere a datelor si deinformare stiintifica
Tipologia datelor culese
Modele de reprezentare a datelor
Argument La douazeci de ani de la prabusirea comunismului de inspiratie sovietica, bilanturile sint la ordinea zilei. Putem recurge la o multitudine de metode, intre care comparatia ocupa un loc privilegiat. Indiscutabil, este relevant sa incerci comparatia curajoasa intre Romania de lasfirsitul anului 1989 si cea de astazi. Insa putem utiliza si alte scenarii, cum ar fi alegerea unei cifre mai prozaice - „15" - care ne trimite inapoi, in 1994.
Anii 1993-1994 marcheaza enuntarea proiectului de anvergura pe care Occidentul, in sens larg, il propune Europei postcomuniste, iar la sfirsitul anului 1994 se poate spune despre Romania ca a intrat, in sfirsit, in cursa pentru un loccit mai bun in noul sistem economic si politic regional, in curs de configurare. Reformele politice reale debutasera ceva mai devreme, iar schimbarile economice de substanta aveau sa mai astepte un timp. Insa exista o viziune larg impartatita potrivit careia evolutia Romaniei in ultimii douazeci de ani a fost influentata decisiv de factorii externi, astfel ca sfirsitul anului 1994 este foartesemnificativ.
In decembrie 1994, optimismul initial al est-europenilor se epuizase deja, pe fondul dificultatilor economice si al neasteptatelor dileme morale ale tranzitiei. E la moda sa-l critici pe Fukuyama, pentru ca ceea ce pare a triumfa in Est nu seamana prea bine cu modelul liberal-democratic occidental. Huntington si a sa ciocnire a civilizatiilor par a cistiga teren in spatiulpostcomunist, pe fondul conflictului ex-iugoslav. Se vorbeste deja despre globalizare, insa pentru cea mai mare parte a regiunii efectele ei tin de viitor, in timp ce est-europenii inca au dificultati in a-si intelege trecutul recent.
Acum, Europa Centrala si de Est se afla intr-o stare de epuizare similara celei de la sfirsitul lui 1994 - de data aceasta fiind vorba de epuizarea optimismului datorataderarii la UE. Criza economica este in mare masura responsabila de cotele actuale de dezamagire, insa nu este in nici un caz singura cauza. Teoriile majore de acum cincisprezece ani ne par de acum de domeniul trecutului si ne orientam catre alti magistri, mai mult sau mai putin faimosi, capabili sa ne vorbeasca de crizele din interiorul lumii occidentale, pe care le importam cu promptitudine. Problemaspecificitatii Estului ramine actuala, iar convergenta cu partenerii occidentali - una ce se masoara in decenii. Pentru multi dintre est-europeni, securitatea nationala si mai ales problema rusa constituie o sursa de ingrijorare: mult mai redusa decit la sfirsitul lui 1994, dar totusi prezenta. Globalizarea nu mai este de mult o chestiune teoretica, asa cum ne-au demonstrat-o evenimente siprocese succesive, culminind cu actuala criza financiara mondiala.
Comunistii rusi si Armata Rosie au impus in Europa Est-Centrala, prin teroare, exterminare si deportari in masa, nu numai suferinte imense, desnationalizare si pangarire istorico-culturala, dar si o forma sociala inferioara civilizatiilor existente inainte de ocupatie. Efectele celor 45 de ani de dictatura si indoctrinare continua saafecteze evolutia postcomunista in tarile fostului Tratat de la Varsovia.
Anul 1989 a fost cu adevărat o revoluţie. Şi aceasta nu doar deoarece a răsturnat un regim ce părea de neclintit, ci poate şi mai mult datorită faptului că a înlocuit un mit civilizator cu altul: în locul mitului comunist al Omului Nou, postcomunismul a început prin a predica noul mit al tranziţiei.
Criza financiara...
Lire le document complet

Veuillez vous inscrire pour avoir accès au document.

Vous pouvez également trouver ces documents utiles

  • General motors pendant la crise
  • De crise en crise : la bolivie un pays dans la tourmente
  • Fiche pays: allemagne et la crise
  • La communication en situation de crise
  • Le droit de lénfant en situation de crise
  • Situation de crise et financement des entreprises
  • Mattel : gérer une situation de crise
  • Scénario de situation de crise

Devenez membre d'Etudier

Inscrivez-vous
c'est gratuit !