Cioran

Disponible uniquement sur Etudier
  • Pages : 3 (509 mots )
  • Téléchargement(s) : 0
  • Publié le : 20 avril 2011
Lire le document complet
Aperçu du document
Filigrana Elena
Grupa :franceza-romana
Anul III

Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911, Rășinari; d. 20 iunie 1995, Paris) este un filosof si scriitor roman, de expresie romana initial, apoi francezaincepand cu 1949. Desii a trait cea mai mare parte din viata in Franta el nu a cerut niciodata nationalitate franceza. Asadar, dupa cativa ani traiti in Rasinari, mic oras din Transilvania, Cioraneste traumatizat de mutarea la Sibiu.
Compatriotul sau Lacian Blaga a descris de asemenea rolul pe care il are satul roman. Acest soc, precum si relatiile dificile cu mama sa si numeroasele insomniide care sufera de-a lungul tineretii, modeleaza treptat viziunea pesimista a lumii, facandu-o sa se gandeasca la sinucidere.
Opera lui Cioran contine antologii de aforisme ironice, sceptice siprudente, astfel « Despre neajunsul de a te fi nascut » care formeaza operele sale cele mai cunoscute, dar putem de asemenea sa gasim texte mai lungi si mult mai detaliate. In general, opera lui Cioran estemarcata prin refuzul sistemului filosofic. Scepticismul este probabil, caracterul sau cel mai marcant, mai mult ca pesimismul. Cioran, ale carui scrieri sunt atat de sombre, este ca om o foarte bunacompanie. Tot aproband si dezaproband sinuciderea, el afirma ca exista o superioritate a vietii : aceea a incertitudinii. Viata, marea necunoscuta, nu e fondata pe nimic explicabil, nu are nicunargument. Contrar, moartea, ea e clara si certa. Dupa Cioran, doar misterul vietii este un motiv sa traiesti.
Intensitatea insuportabilă a trăirilor sale (“simţi cum mori din cauza vieţii”, spune el înprimul capitol din Pe culmile disperării) îl determină să deschidă supapa expresiei, în speranţa că salvarea constă în mărturisire. “Experienţa teribilă şi obsesia îngrozitoare a morţii atunci cândsunt păstrate în conştiinţă devin ruinătoare. Vorbind despre moarte, ai salvat ceva din tine”, spune Cioran, punând dintru început degetul pe rană. Însă precizează numaidecât preţul pe care-l are de...